lördag 28 februari 2009

Det där om att det kan finnas en förklaring

Vecka 37 (36 + 2)

Jag tror att jag har kommit någonting på spåren ikväll. Ni vet det här onda i/under bröstbenet och ut över revbenen under brösten som jag har skrivit om då och då här? (T.ex. 18/1 och 7/1 om ni vill kolla.) Det blir bara värre hela tiden, och jag kan inte koppla det till något.

Följande har jag tänkt:

~Magkatarr, kan ju bränna rätt bra under bröstbenet. Men varken Novalucol eller Omeprazol gör någon större skillnad.
~Livmodern trycker mot bröstbenet. Men det här började innan magen var så stor, och visserligen börjar smärtan oftast när jag sitter, men den går inte över av att jag får bort trycket.
~Nerver i kläm i bröstryggen (där jag har ont till den grad att jag är sjukskriven för smärtan) som gör att värk strålar fram i bröstbenet och revbenen. Men jag får oftast ont först i bröstbenet och senare i ryggen nu sedan jag börjat jobba färre timmar.
~Kraftig delning av de raka bukmusklerna, så att det hugger/svider i muskelfästet upptill. Det gör oerhört ont att hosta för tillfället. Men det började för så länge sen att muskelfästet inte bör ha varit så påverkat redan då.

Så jag bestämde mig för att googla. Och jag hittade en grej som stämmer klockrent. Inte bara symptommässigt, utan även med min grundläggande reumatiska sjukdom, spondartrit eller spondylit, som den också kallas.

Tietzes syndrom. En inflammation i brosket runt bröstbenet. Värme hjälper, precis som det står. Orsak kan vara vissa bakomliggande reumatiska sjukdomar, bl.a. min. Beskrivningen av hur smärtan yttrar sig stämmer exakt. Bl.a. att det är värst på kvällar och nätter. Och det står att för de flesta läker det här ut av sig självt så småningom, och det finns smärtstillande man kan ta, även om det verkar svårt att få en tillfredsställande smärtlindring. Nu är det lördag kväll och jag har inte direkt så akuta smärtor att jag har lust att söka vård just nu, men jag funderar lite på hur jag ska gå vidare med det här. Hittills har jag bara hoppats att det är graviditetsrelaterat och att det försvinner om tre veckor, men så behöver det inte bli.

Jag ska nog ringa min reumatolog och boka in ett besök när bebisen är någon månad, så får maken följa med dit och assistera. Så ska jag skriva en exakt lista med olika frågor och anteckningar av symptom, och sen ska hela medicincocktailen anpassas och jag ska få någon att kolla på min högra höft och prata igenom biverkningar av kortison (som t.ex. benskörhet, vilket jag verkar vara i riskzonen för, rent ärftligt), förutom den här titten på min rygg och bröstbenet då. Ha. Jag tror jag har det. Jag tror inte det är förknippat med magen alls, utan med sjukdomen. Vi får väl se om jag har rätt.

Mer info:

Definition: Lokalt smärttillstånd i broskskivan i de kostosternala förbindelserna.
Orsak: Oftast okänd. Inte ovanligt efter en viros. Ibland p.g.a. dålig hållning; pat "trycker ihop" bröstkorgen. Någon gång efter fysiskt överbelastningstillstånd/trauma över armar/thorax. Kan ses som del i inflammatorisk systemsjukdom. Ibland vid psykiska stress- spänningstillstånd.
Symptom:
Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, ff.a. vänster sida. Ibland utstrålning vänster arm. Initialt brännande smärta - successivt avklingande till molande karaktär. Tryck över bröstet". Oftast kvinnor.
Symptomen förvärras av stress och oro, lyftande arbete med armar, statiskt arbete med armar (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status: Distinkt ömmande punkt på revbenet.
Differentialdiagnos:
Vid typisk klinik knappast risk för feldiagnos. Artrit i leder runt bröstbenet (sternoklavikulära leder, mellan manubrium och corpus sterni, sternocostala leder) pekar mot spondartrit. Myalgi (M. pectoralis, intercostalis).
Neuralgi från interkostalnerver (ev. låsning av facettled). Hjärtinfarkt går ej med lokal ömhet detsamma gäller magsår och gallsmärtor.
Utredning: Klinisk diagnos i typfallet. Bakomliggande systemsjukdom? Symmetriska rörelser över torax vid andningsrörelser? Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut höger/vänster- palpera samtidigt facettleder i övre thoracalen. Om smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för låsning över facettled.


Källa: http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=458

Vad är Tietzes syndrom?
Tietzes syndrom är en sjukdom som orsakas av inflammation eller svullnad i revbensbrosken, den del av revbenen som ligger närmast bröstbenet. Revbenen utgår som bekant från ryggen, största delen av dessa är ben, men den sista delen, några centimeter lång, utgörs av brosk. Dessa broskdelar kan bli inflammerade och eller svullna, och orsakar då påtaglig smärta. Smärtan kan vara svår, och påminna om smärta utgående från hjärtat eller matstrupen, och smärtan kan därmed föranleda långt gående undersökningar och onödig medicinering.
Vad beror Tietzes syndrom på?
Sjukdomens orsak är inte helt känd. Ett ensidigt arbete som belastar bröstkorgen - t.ex vävande - kan vara en orsak. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor, och man kan förmoda att kvinnans bröst i viss mån anstränger bröstkorgen. Tävlingsidrottare, t.ex. roddare, kan drabbas av denna sjukdom. Det har nog också misstänkts, att virusinfektioner kan utlösa Tietzes syndrom.

Vilka är de typiska symptomen vid denna sjukdom?
Typsymtomet är bröstsmärta, som kan förvärras vid ansträngning. Smärtan känns mest just intill bröstbenet, och den kännas ibland bara på ena sidan av bröstbenet, ibland på båda sidorna. Och då man trycker med fingrarna på det sjuka stället gör det ont!
Vilka undersökningar bör göras ifall man misstänker denna sjukdom?
Den viktigaste undersökningen är palpation av bröstkorgen. Man undersöker alltså bröstkorgen genom att trycka på den med fingrarna, och hittar då typiskt klart ömmande områden i revbensbrosken intill bröstbenet. Man kan inte trycka på hjärtat eller matstrupen, så ömhet vid palpation beror nog typiskt på en åkomma i själva bröstkorgen.
Ett typiskt palpationsfynd är oftast tillräckligt för en säker diagnos. En vanlig lungröntgen visar inte något avvikande. Skulle man ta en provbit av revbensbrosket - vilket ytterst sällan är nödvändigt - kan det hända att man skulle se inflammation vid mikroskopisk undersökning, men det kan också hända att det mikroskopiska fyndet är helt normalt.
Det finns säkert andra sjukdomar som kan ge samma symptom?
Ett benbrott, fraktur, i ett revben kan ge liknande symtom, men oftast minns ju nog patienten då att han varit i en olycka. Revben är nog rätt så sköra, och en våldsam hostattack kan orskaka skada på revbenen. Osteoporos kan orsaka liknande symtom. Vid en svår osteoporos kan de nerver som utgår från ryggraden till revbenen få det trångt, och då kan man erfara smärtor i bröstkorgen, så kallad intercostal neuralgi.
Förvisso kan också allvarligare sjukdomar i väldigt sällsynta fall drabba revbenen. Elakartade, maligna, sjukdomar kan metastasera till revbenen. Tuberkulos kan finnas på detta område. Ryggradsreuma kan ge värk och framtill i bröstkorgen, likaså fibromyalgi, mjukdelsreuma.
Hur behandlas Tietzes syndrom?
Diagnosen är den viktigaste behandlingen. Då patienten vet att bröstsmärtan inte kommer från hjärtat, matstrupen eller lungorna har han eller hon mycket lättare att komma tillrätta med symptomen.
Vanliga värkmediciner (t.ex. ibuprofen, paracetamol) kan hjälpa men inte speciellt mycket. Man har försökt behandla inflammationen med injektion av bedövningsmedel och cortison, men resultaten har inte varit speciellt bra. On sjukdomen återkommer kan man pröva sulfasalazin (Salazopyrin)
Och hur går det sen?
Prognosen är god. Symptomen kan vara envisa och besvära i månader, ibland så mycket att patienten behöver sjukledighet - men småningom går sjukdomen sedan över av sig själv.

Källa: http://gastrolab.1g.fi/a015s.htm

Inga kommentarer: